Facket på sommarjobben

Under veckorna 26-28 gör LO-distriktet i Västsverige en turné i hela vårt geografiska område: Halland och Västra Götaland. Under sommarturnén besöker vi arbetsplatser med sommarjobbande ungdomar och informerar om rättigheter och skyldigheter på jobbet. Frågan om ungas löner och arbetsvillkor är alltid lika aktuell och intresset är stort år efter år.

Finaldag på turnén

Publicerad 2015-07-10 22:56:38 i Allmänt,

Sista dagen på turnén besökte vi Ullared med onejder, golfbanor, gårdscafeér, aktivitetsgårdar mm. Vi träffade idag extremt mycket människor och tömde vår minbuss på allt material vi hade kvar, mängder av bra samtal, flera som gick med i facket. Vi hann inte ens sätta upp vårt informationstält innan två unga tjejer kom fram till oss och började prata och det samtalet resulterade i att HRF fick två nya medlemmar. Sammalagt har vi under dessa tre veckorna i Västsverige besökt 2683 arbetsplatser och pratat med 6562 personer. Alla dessa besök och samtal är tack vare 125 fackligt aktiva personer som varit uppsökare och tillsammans möjliggjort denna sommarturné. TUSEN TACK TILL ER ALLA FÖR ERT ARBETE OCH ENGAGEMANG! På återseende...

Kärlek och engagemang på Facket på sommarjobben❤️

Publicerad 2015-07-09 18:26:21 i Allmänt,

Idag har det varit tvära kast av upplevelser för oss alla, från fruktansvärt taskiga arbetsförhållanden till glädje, kärlek och frieri. Jonas fick idag vara med och göra en knapp till en kille som han gjorde i smyg till sin tjej, som stod bredvid. Han skrev på sin knapp: Snart ska jag gifta mig med dig. När han lämnade tältet så hoppade han fram till henne och gav henne knappen och hon svarade JA! Så härligt att se och få ta del av andras lycka och glädje. En annan händelse av glädje, var nu när vi plockade ner vårt informationstält och jag skulle lägga ut dagens bild på Facebook. Då ser jag en statusuppdatering från en kille som vi träffade i förrgår i Halmstad. Han kom där fram till vårt tält och vi hade ett långt och givande samtal, om hur och vad man kan göra för att få det bättre på arbetet. Han var väldigt engagerad och angelägen om att det skulle hända något och sa att han kunde tänka sig att bli fackligt ombud på sitt jobb. Idag läser jag på Facebook att han har haft ett möte med arbetsgivaren ang arbetsmiljön på jobbet och att dom ska ta fram en handlingsplan samt att han ska följa upp detta! Från ord till handling, underbart man blir glad i hela hjärtat av människor som engagerar sig och tar tag i saker!

Varberg onödigt spännande...

Publicerad 2015-07-09 16:28:05 i Allmänt,

Idag har vi verkligen träffat på mycket tokigheter och många minderåriga på arbetsplatser och i situationer de inte skulle vara i. Två killar 14 och 16 år som jobbade på en brädgård och sågade virke med cirkelsåg och satte ihop brädor med spikpistol helt själva utan handledare eller någon vuxen där, dessutom saknade de anställningsbevis. En 13 årig tjej som jobbade helt ensam på en minigolfbanan och hade hade om pengar och jobbade ända till 21.00 på kvällen, sen fick hon själv packa ihop och ta med pengarna. En 10-årig kille inne i en ICA-butik som jobbade där tillsammans med sina kusiner i pappans butik. Vi har även träffat på en kille som städade på en pizzeria, men han jobbade inte där och de hade inga anställda sa ägaren, märkligt vad han då gjorde där?! Inte helt vanligt att man går och städar i en restaurang om man inte jobbar där... En mamma som kontaktade oss angående sin dotter som jobbade på ett lekland, dottern har fått arbetsschema för hela sommaren men det stod bara starttider inte när hon slutade. Så hon visste när hon skulle börja jobba varje dag men inte när hon skulle sluta eller hur många timmar det blev, antingen tre eller fem timmar per dag. Hon kunde också få ett sms på morgonen att hon inte behövde komma och arbeta för det var fint väder och då brukar det inte blir så många besökare/barn där!

Om

Min profilbild

LO-distriktet i Västsverige

Vi vill att du som går i skolan och arbetar extra, sommarjobbar eller som precis fått ditt första jobb ska ha det bra på din arbetsplats

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela