Facket på sommarjobben

Under veckorna 26-28 gör LO-distriktet i Västsverige en turné i hela vårt geografiska område: Halland och Västra Götaland. Under sommarturnén besöker vi arbetsplatser med sommarjobbande ungdomar och informerar om rättigheter och skyldigheter på jobbet. Frågan om ungas löner och arbetsvillkor är alltid lika aktuell och intresset är stort år efter år.

Falköping, Tidaholm, Strömstad, Svinnesund och Norge...

Publicerad 2015-06-30 23:36:56 i Allmänt,

Idag har vi haft en toppendag på flera olika sätt, solen har strålat, vi har fått hjälp av våra norska LO-kollegor med uppsökeri och vi har tillsammans träffat mängder av ungdomar. Bohuslänsgänget fick idag förstärkning av tre personer från Norska LO, som också genomför sommaruppsökeri, fast där heter det "Sommarpatrullen". I Strömstad är det många norska ungdomar som sommarjobbar och även turistar så det var jätte bra att ha med oss våra Norska vänner. De kunde svara på frågor och ge information om vad som gäller på hemmaplan för de norska ungdomarna. Idag har vi besökt många arbetsplatser som inte haft kollektivavtal och det har märkts på flera sätt tyvärr. Skaraborgsuppsökarna har besökt 125 arbetsplatser i Falköping och Tidaholm. De har varit på allt ifrån förskolor, kyrkogårdar, butiker men det har inte varit så många sommarjobbare de träffat på men bra möten med ordinare personal är inte fel.

Vecka två startade på två ställen...

Publicerad 2015-06-30 00:25:47 i Allmänt,

Denna veckan kör vi parallellt med uppsökeri i både Bohuslän och Skaraborg samtidigt. 23 nya uppsökare möttes upp i Folkets hus i Lysekil för genomgång inför veckans arbete. Samtidigt samlades 11 uppsökare i Skövde där de laddade för sin vecka på Västgötaslätten. Mer är 300 arbetsplatser fick besök av våra uppsökare idag och mängder med bra möten blev det. På en restarang i Lysekil träffade våra uppsökare en kille som var 20 år och sommarjobbade där, våra uppsökare frågade om det fanns kollektivavtal på hans arbetsplats? Självklart svarade han direkt, annars så hade jag inte jobbat här, sa han bestämt. Ett högst ovanligt svar att höra från en sommarjobbare, men väldigt härligt att höra. Skaraborgs gänget besökta idag Skara sommarland, där fanns det givetvis mängder med sommarjobbare som dom pratade med och delade ut informationsmaterial till. Dagen flöt på utan några större anmärkningar eller händelser och informationstältet var inte särskilt välbesökt, de var få människor som var ute denna grå ruggiga dag. Ser fram emot morgondagen, då kommer solen har vi hört!

Dag 4 var i Borås å vilken dag det blev!

Publicerad 2015-06-25 23:47:51 i Allmänt,

Ett nytt skönt gäng med 17 uppsökare mötte upp i Arbetarrörelsens hus i Borås, för information och genomgång inför dagens uppdrag. 6 bilar for iväg åt olika håll i och utanför staden till Viared, Dalsjöforss, Gånghester mm. Vårt informationstält slog vi upp på Stora torget där det rådde en hel del aktivitet och engagemang inför årets första Sommar Torsdag på stan, då Norlio & KKV skulle spela. Så idag var vi inte själva om att sprida information om sin verksamhet/organisation, bland annat så var brandmän på plats och visade hur man släckte eld på en brinnande person/docka mm. Våra uppsökare träffade massor med sommarjobbare idag på flera olika arbetsplatser, både i Knalleland, Djurparken och inne i centrala Borås. Ett gäng va nere i Mark, Kinna/Skene där det också fanns en hel del sommarpersonal. Alla dessa möten resulterade i många bra samtal, som i sin tur ledde till att vi idag fick 9 nya medlemmar till facket, så kul! Men dagens mest oväntade händelse och superbonus (förutom att solen sken) måste ändå varit när en av våra uppsökar blev erbjuden ett nytt jobb på en av arbetsplatserna hon besökte och ska dit på anställnings intervju imorgon! Hon blev uppsagd från sitt jobb igår och erbjuden ett nytt idag, tja vad säger man... Facket på sommarjobben är fantastiskt! Eller rättare sagt, vi har helt otroligt bra och duktiga uppsökare!

Om

Min profilbild

LO-distriktet i Västsverige

Vi vill att du som går i skolan och arbetar extra, sommarjobbar eller som precis fått ditt första jobb ska ha det bra på din arbetsplats

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela