Facket på sommarjobben

Under veckorna 26-28 gör LO-distriktet i Västsverige en turné i hela vårt geografiska område: Halland och Västra Götaland. Under sommarturnén besöker vi arbetsplatser med sommarjobbande ungdomar och informerar om rättigheter och skyldigheter på jobbet. Frågan om ungas löner och arbetsvillkor är alltid lika aktuell och intresset är stort år efter år.

Dagens tema: Uppsökeri vid vatten, både i Bohuslän och Skaraborg

Publicerad 2015-07-01 22:00:12 i Allmänt,

Hav, sund, vik, fjord, sjö och kanal har våra uppsökare gjort arbetsplatsbesök vid idag. Det var varit en strålande sommardag med mycket folk i rörelse och många bra samtal med semesterfirare och personalen på cafeer, uteserveringar, slussvakter, hamnpersonal, vi har till och med uppsökare som har åkt båt mellan orterna. Härlig känsla är när man blir stoppad pga att förbi passerande ser på våra röda fina LO-tröjor att vi är på uppdrag och stoppar oss för att ställa en fråga, detta hände flera gånger idag när uppsökarna gick mellan arbetsplatser. Det finns ett stort behov av information märker vi och okunskapen är stor bland ungdomarna. På Smögenbryggan var det inte många företag som hade kollektivavtal och det märktes på flera olika sätt. Vi träffade bland annat en kille som provjobbade gratis sin andra dag och var osäker på om han skulle få något jobb där, för han hade frågat vad han skulle få i lön om han fick jobbet! Detta är en självklar fråga för de flesta som söker jobb, att man ska veta vad man tjänar innan man börjar jobba men det är långt ifrån alla som har det så. Dagens kommentar från ett barn, när våra uppsökare frågade på en arbetsplats om det fanns några sommarjobbare där och de som arbetade där svarade nej. När våra uppsökare vände sig om, så säger pojken: -men mamma dom jobbar ju och det är sommar, då är dom väl sommarjobbare?! Underbar logik.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

LO-distriktet i Västsverige

Vi vill att du som går i skolan och arbetar extra, sommarjobbar eller som precis fått ditt första jobb ska ha det bra på din arbetsplats

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela