Facket på sommarjobben

Under veckorna 26-28 gör LO-distriktet i Västsverige en turné i hela vårt geografiska område: Halland och Västra Götaland. Under sommarturnén besöker vi arbetsplatser med sommarjobbande ungdomar och informerar om rättigheter och skyldigheter på jobbet. Frågan om ungas löner och arbetsvillkor är alltid lika aktuell och intresset är stort år efter år.

Varberg onödigt spännande...

Publicerad 2015-07-09 16:28:05 i Allmänt,

Idag har vi verkligen träffat på mycket tokigheter och många minderåriga på arbetsplatser och i situationer de inte skulle vara i. Två killar 14 och 16 år som jobbade på en brädgård och sågade virke med cirkelsåg och satte ihop brädor med spikpistol helt själva utan handledare eller någon vuxen där, dessutom saknade de anställningsbevis. En 13 årig tjej som jobbade helt ensam på en minigolfbanan och hade hade om pengar och jobbade ända till 21.00 på kvällen, sen fick hon själv packa ihop och ta med pengarna. En 10-årig kille inne i en ICA-butik som jobbade där tillsammans med sina kusiner i pappans butik. Vi har även träffat på en kille som städade på en pizzeria, men han jobbade inte där och de hade inga anställda sa ägaren, märkligt vad han då gjorde där?! Inte helt vanligt att man går och städar i en restaurang om man inte jobbar där... En mamma som kontaktade oss angående sin dotter som jobbade på ett lekland, dottern har fått arbetsschema för hela sommaren men det stod bara starttider inte när hon slutade. Så hon visste när hon skulle börja jobba varje dag men inte när hon skulle sluta eller hur många timmar det blev, antingen tre eller fem timmar per dag. Hon kunde också få ett sms på morgonen att hon inte behövde komma och arbeta för det var fint väder och då brukar det inte blir så många besökare/barn där!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

LO-distriktet i Västsverige

Vi vill att du som går i skolan och arbetar extra, sommarjobbar eller som precis fått ditt första jobb ska ha det bra på din arbetsplats

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela